Sök  
Torsdag, 14 Mars 2013
Var lat - låt webbplatsen göra jobbet åt dig

Var lat - låt webbplatsen göra jobbet åt dig!

En sak som många brukar glömma bort vid uppbyggnaden av en webblösning är att tänka såhär... hur skulle webbplatsen kunna utnyttjas bättre för att avlasta mig i mitt dagliga arbete?
Om du sätter dig ner en stund och funderar över din egen verksamhet, vad är det då för sysslor som du gör om och om igen? Vilka frågor är det som dina kunder alltid ställer och som du får svara på i tid och otid? Skulle du kunna utnyttja din webbplats och låta besökarna göra jobbet åt dig?

Formulär

Olika former av formulär är rena drömmen att använda. Här har man redan i förväg bestämt vad användaren ska fylla i och får sedan resultatet uppställt i den form man vill ha. Svaren kan exempelvis användas för att ta fram offerter.

Integrera flera system

Gå igenom arbetsflödet i verksamheten och se om det finns andra system som man kan föda med data från webbsystemet. Exempelvis kan man bygga smidiga lösningar där webbplatsen "snackar" med affärssystemet vilket medför att man slipper mata in saker dubbelt. Kanske kan besökaren på webbplatsen direkt skapa data till printern, gravyrmaskinen eller bokningssystemet. Att integrera flera system är både tidsbesparande och minskar även ibland fel längs vägen.

Uträkningsfunktion

Om det finns någon form av matematisk formel eller liknande som utifrån ett antal parametrar kan räkna fram exempelvis ett cirkapris så kan det vara oerhört uppskattat att lägga det på webbplatsen. Kunderna kan själva gå in och fylla i fälten och direkt få ett svar på skärmen.

FAQ

När det blir samma frågor man får över mail och telefon dag efter dag så blir det tillslut enklare att sammanställa dessa i en FAQ (Frequently Asked Questions). Här ställer man upp en lista över typiska frågor och svar. Det är ofta oerhört uppskattat av besökaren och du kapar även en del av din administrativa tid.

Filmklipp

Ibland kan det vara svårt att förklara vissa saker med bara ord och stillbilder, dessutom avskyr många att läsa långa manualer - då kan beskrivande filmklipp vara en lösning. Gör några filmer som visar hur man använder dina tjänster och produkter. Lägg sedan upp dem på exempelvis YouTube och länka in dem på din webbplats.

Dokumentarkiv och bildbank

Ibland kan det vara väldigt befriande att ha sina manualer, dokument och bilder på webben som man sedan kan hänvisa kunderna till istället för att sitta och maila ut materialet.

Släng kalkylbladen och bygg en databas

Om komplexa kalkylblad (ex. Excel-ark) används i stor utsträckning och delas mellan många personer så kan det tillslut bli väldigt rörigt att hantera. Kanske kan man bygga en webblösning för detta som baseras på en databas? Då kan enkelt flera personer arbeta med detta samtidigt och på distans, bara det finns en internetuppkoppling.

Egen kundinloggning

Om man inte vill öppna upp alla ovanstående lösningar publikt så kan man alltid lägga dem bakom en inloggningssida, ett slags Intranät. Kunderna får en exklusiv kundinloggning där de kan hitta mer information och material.

Det här var bara några exempel. Nu är det din tur att fundera över vad som skulle kunna läggas på en webbplats för att avlasta dig i just din verksamhet.
Skrivet av Andreas A kl. 10:15

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer