Sök  
Tisdag, 10 September 2013

Så utformar du hemsidans navigation på bästa sätt

En hemsida med bra navigation är både mer lättöverskådlig för besökarna, och kan göra att den hamnar högre upp i sökmotorerna.
Så utformar du din hemsidas navigation på bästa sätt
När du bygger upp din hemsida, eller uppdaterar den med ny information, är det lätt att bara lägga in informationen och låta den hamna där den hamnar, till exempel sist/längst ner i menyn. Men det lönar sig att lägga lite tid på hur du strukturerar upp din information och utformar navigationen på hemsidan. Dels blir den mer lättöverskådlig för dina besökare, dels kan du med en bra navigation komma högre upp i sökmotorerna.

Max 7 menyval i toppnivån

Oavsett om du har en menyrad överst, en menykolumn på sidan, eller både och, så består navigationen nästan alltid av en toppnivå och undernivåer. En bra regel är att ha max 7 menyval i toppnivån, och högst två undernivåer under toppnivån för att hemsidan ska kännas överskådlig. Tänk också att du ska kunna nå allt innehåll på webbplatsen med högst tre klick från startsidan.

Håll dig till konventioner

Människor är vanemänniskor, vi letar efter information där vi förväntar oss att finna den. Därför är det bra att försöka hålla sig till de konventioner som finns, till exempel att första menyvalet heter "hem" och leder till startsidan, och sista menyvalet är "kontakt". Däremellan placerar du de viktigaste menyalternativen först, alltså till vänster, och de mindre viktiga till höger.

Navigation på flera olika sätt

Olika personer föredrar att navigera på olika sätt, därför är det bra att erbjuda flera olika navigationssätt. Till exempel en meny, klickbara bilder eller länkar på startsidan och kanske även en sökfunktion om din webbplats innehåller mycket information. Läs mer om att navigera från olika infallsvinklar här.

Sitemap

Ett bra hjälpmedel när du ska skapa din navigation är att rita upp en sitemap, alltså en karta över din webbplats som visar hur alla olika sidor hänger ihop med varandra. Det ger en bra överblick och du kan lättare strukturera om bland sidorna. Läs mer om sitemaps här.

Tänk på sökmotorerna

När man arbetar med sökmotoroptimering är det viktigt att använda nyckelord i menyer och i titlarna på dina sidor. Fundera lite kring vilka nyckelord som är viktiga för dig och som du vill ha med.
Skrivet av Frida kl. 08:57
Etiketter: navigation, menyer, sitemap,

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer