Sök  
Onsdag, 13 November 2013

Fixa webbplatsens bilder i Pixlr

När man jobbar med mycket bilder på en webbplats kan man ibland behöva redigera dem. Om man då inte har tillgång till program som Photoshop eller dylikt, hur gör man då för att snabbt kunna göra enklare ändringar?
Ett alternativ kan vara gratisprogrammet Pixlr som körs direkt i webbläsaren. Programmet är baserat på Flash så det kräver dock att man har just Flash installerat i datorn. På enheter som iPhone/iPad där man som standard inte stödjer Flash så har istället Pixlr valt att utveckla särskilda appar.

Det första man möts av är några olika val. Här kan man antingen börja med en helt ny blank bild, öppna en bild från datorn, öppna en bild från en URL eller öppna en bild från ett bildbibliotek (Facebook, mfl.).

Väl inne i programmet får man sedan ett grafiskt gränssnitt som påminner en del om Photoshop. Det finns ett verktygsfält till vänster och info-rutor till höger. I toppen finns en menyrad med olika funktioner.

Bildredigering i Pixlr

Funktioner

Under rubriken "Bild" kan man göra saker som att rotera, spegelvända och ändra storlek på bild och rityta.

Menyrubriken "Lager" innehåller funktioner för lagerhantering liknande Photoshop. För er som inte har jobbat så mycket med lager så kan man säga att det handlar om att man kan lägga flera bildlager ovanpå varandra... exempelvis en bakgrund med en himmel i ett lager och sedan ett annat lager med en bild på en fågel. De enskilda lagren kan sedan redigeras och ändras individuellt utan att påverka de andra lagren. Du skulle alltså kunna flytta fågeln utan att påverka bakgrunden med din himmel. Lager kan vara väldigt användbart om man exempelvis ska lägga en text ovanpå en bild.

Under "Justeringar" kan man ställa in olika saker som ljus, kontrast, färger, exponering och nivåer.

Precis som i många andra bildredigeringsprogram finns även avdelningen "Filter". Här kan man påverka bilden med olika effekter som exempelvis att göra den suddig, skarp, reducera brus, samt en del konstnärliga alternativ.

Pixlr har även inbyggd hjälp och kan spara slutresultatet i några olika filformat, exempelvis jpeg och png.

Summering

Pixlr känns som ett bra alternativ för att göra enklare bildredigering och inte ha någon bildredigeringsprogram installerat på datorn. I Viaducts publiceringsverktyg Readyonet har vi valt att integrera Pixlr så att man enkelt kan redigera bilder direkt i administrationsverktyget.

Läs mer om bildredigering i det tidigare blogginlägget "8 tips för att ta bättre foton till din hemsida". Du kan även läsa mer om filformat för bilder under inlägget "Bästa filformaten för bilder på webben".
Skrivet av Andreas A kl. 15:48

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer