Sök  
Torsdag, 11 Juli 2013

Därför ska du bygga responsivt

Att bygga webbplatsen med responsive web design är det allra senaste och hetaste. Vad menas med det och varför ska hemsidan vara responsiv? Läs vidare så förstår du.
Responsive web design
En responsiv webbdesign är följsam och anpassar sig till skärmbredden. En spalt som ligger till höger i vyn på datorskärmen kanske passar bäst att ligga i botten när du tittar på webbplatsen i en mobiltelefon. Bara för att utnyttja ytorna bättre.

Du bygger alltså en webbplats som själv anpassar innehållet optimalt efter skärmens bredd. Det gör att du automatiskt får en mobilanpassad hemsida och slipper bygga en separat lösning för detta. Du kan även göra fler varianter, exempelvis en för läsplattor, en för mobiltelefoner ställda i "landskapsläge" eller en specialvariant för extra breda skärmar. Sökmotorerna gillar också att de får en och samma webbplats att indexera istället för att exempelvis ha en för datorskärm och en annan för mobil.

En av nackdelarna med responsiv webbdesign är dock att du måste "tänka i procent" i stället för pixlar. Bilder och rutor förhåller sig hela tiden procentuellt till skärmens bredd vilket gör att de töjer sig för att passa storleken. Det blir alltså svårt att göra saker som är "pixel perfect", exempelvis lägga in annonser som är låsta i storlek.

Det ser aldrig särskilt bra ut heller om webbläsaren måste förstora en liten bild. Därför ska du helst alltid lägga in bilder som är aningen för stora, bara för att vara på den säkra sidan. Det gör att sidan kan bli lite tungladdad om man inte tänker efter ordentligt när man bygger den. Man måste hela tiden testa webbplatsen i olika skärmbredder medan man utvecklar den så att man ser att allt fungerar och ser snyggt ut.

Responsiv webbdesign är något som man kan skriva hur mycket som helst om, därför rekommenderar vi att du besöker länken nedan för att komma till en separat blogg om ämnet.

Separat blogg om responsiv webbdesign
Skrivet av Andreas A kl. 14:11

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer