Sök  
Torsdag, 7 Mars 2013
Webbtrender 2013

Webbtrender 2013

Trender kommer och går. När man tittar på dagens webb så har naturligtvis alla sina egna listor över vad som är trendigast. Vad är då hetast inom webbteknik och webbdesign just nu under 2013? Här är en lista nerbantad till 10 exempel över saker som många anser är dagens trender.

1. Stilren och platt design

Pendeln har svängt tillbaka och nu verkar det vara mer avskalat som gäller. Skuggor, blänk och gradienter (toningar) ska man hålla igen lite på. Runda hörn och 3D-känsla är inte längre ett måste utan nu kan man jobba mer med platta ytor och enkla symboler. Helt plötsligt verkar Microsoft med sitt Metro-interface vara hippare än Apple gällande designen framöver.

2. Responsive Web Design

Det här har nästan alla med på sin lista och är övertygade om att det är ett måste. Principen med responsive web design är att webbplatsen anpassar sig efter olika skärmupplösningar. Exempelvis får man innehållet organiserat på ett sätt när man använder en bred skärm, ett annat sätt på en läsplatta och ett tredje på en mobiltelefon. Besök gärna denna separata blogg om responsive web design. Vi berättar även mer om ämnet i detta blogginlägg "Därför ska du bygga responsivt".

3. Nya sätt att navigera

Man börjar hitta alternativ till den klassiska navigationen toppmenyrad ihop med vänsterkantsmeny. Exempelvis att man följer sidor mer som en guide med pil höger och pil vänster. Eller att man klickar mer grafiskt på olika objekt mitt på skärmen. En annan sak som har blivit väldigt populär är "stora menyer" (eller Big Menu, Mega Menu). Alltså menyer som fälls ner som rullgardiner utifrån toppmenyn och sedan nästan är som en hel webbsida i sig. På en sådan ruta kan länkarna ligga grupperade i olika sektioner och även innehålla beskrivande bilder.

4. Förbättrad typografi

Allt eftersom åren har gått har det blivit allt enklare att med nya tekniker använda andra typsnitt än de klassiska "webbsäkra" (Ex. Verdana) vid visning av text. Detta gör att fler vågar jobba med detta och samtidigt få layouten att bli trevligare. Vanligt är att använda smidiga lösningar som Google Web Fonts eller Adobe Typekit.

5. Parallax scroll

Detta är något som var vanligt i tv-spelen på 80-talet. Olika objekt som rullade i varierande hastigheter på skärmen för att skapa djup och en 3D-känsla. Exempelvis så kanske molnen på himlen rullade långsamt, skogen lite snabbare och gubben som skulle ligga i förgrunden flyttade sig snabbast. Man har börjat se Parallax-effekten på webben i menyer, bakgrunder och bildspel.

6. Bakgrunder och sidor i full bredd

Man ser mer och mer att hela skärmstorleken utnyttjas. Stora bakgrundsbilder i full bredd och rutor som töjs ända ut i kanterna.

7. HTML5 och Javascript ersätter Flash

Flash försvinner mer och mer, samtidigt som lösningar i HTML5 och Javascript blir allt vanligare. Man ser knappt bildspel i Flash längre eftersom iPhone/iPad inte stödjer det som standard.

8. Skeuomorphism

Ordet skeuomorphism är kanske inte bekant för alla, men det handlar om att man försöker få saker på skärmen att se ut som riktiga föremål och riktiga material. Exempel att det på skärmen ser ut som att texten är skriven på en papperslapp som ligger på ett träbord. Dock säger detta delvis emot punkt 1 med den platta designen som trend. Kan de kombineras? Vi får se vad som händer.

9. Video

Fler och fler länkar in videoklipp på sina webbplatser. Många lagrar även dessa på tjänster som Youtube vilket möjligör att de enkelt bäddas in på sidorna med några få rader kod.

10. Molntjänster

Att lagra data i "molnet" har väl knappast någon missat. En stor mängd molnlagringstjänster som Dropbox, Google drive, Apple iCloud, mfl. har dykt upp de senaste åren. Man ser mer och mer att dessa integreras i olika typer av webbsystem och appar.

Sedan finns det en uppsjö av annat också som folk anser hör till dagens webbtrender, men det här var i alla fall ett axplock av de saker som man ser att trendspanare ofta nämner i sina artiklar och kommentarer.
Skrivet av Andreas A kl. 13:13

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer