Sök  
Torsdag, 21 Mars 2013
Navigera från olika infallsvinklar

Navigera från olika infallsvinklar

Människor är olika och har därför också olika förväntningar när de kommer till din webbplats. Något som därför är viktigt att tänka på är att navigationen, den interna länkstrukturen, ibland bör tillåta olika navigationssätt.

Hierarkisk struktur

Det vanligaste sättet att bygga upp webbplatsens navigation är att bygga en hierarkisk struktur av sina sidor. Man bygger en meny där man börjar från toppen och bryter sedan ner den i undersidor på olika nivåer. Ju längre in i strukturen, desto mer detaljerat. Här är det viktigt att hitta en bra balans så man varken har en för platt eller för djup struktur.

Grafisk struktur

En alternativ form av navigation är att skapa en grafisk struktur. Det kan vara en yta med olika klickbara ikoner eller någon form av bildkarta. En grafisk navigation kan också ibland bli en genväg in i djupet av sidor.

Blanda olika navigationssätt

Det vanligaste är nog ändå att blanda olika navigationssätt eftersom man då täcker upp de flesta former av behov. Exempelvis så har du i datorn vanligtvis genvägar (ikoner) på skrivbordsytan men också en meny du kan öppna program och filer i den hierarkiska strukturen.

Konkret exempel

Låt säga att du har en webbutik som säljer belysning för hemmet. Du skulle då dels kunna ha en hierarkisk meny där du grupperar lampor i olika kategorier efter modelltyp. Men du skulle även kunna ha en grafisk navigation där du klickar på olika delar i ett hus för att få rätt belysningsförslag till rätt rum. Alltså du kan göra en ritning på ett hus sett uppifrån och namnge rummen, kök, vardagsrum, badrum, osv. Sedan gör du dessa klickbara och vid klick får man en lista med lämpliga produkter utvalda ur den hierarkiska strukturen.

Vissa personer skulle föredra den ena varianten och andra skulle föredra den andra eftersom de har olika behov vid olika tillfällen. Är du ute efter ett specifikt märke så kanske du stegar genom en hierarkisk struktur och väljer. Om du däremot behöver en kökslampa så kanske det inte själva märket som är det viktigaste, utan bara att hitta en lampa som passar bra i köket. Här kan den grafiska navigationen vara ett alternativ.
Skrivet av Andreas A kl. 11:41
Etiketter: länkar, navigation, webbutik

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer