Sök  
Onsdag, 27 Mars 2013
Webbappar och anpassning till mobil

Webbapp eller nativ app?

Att en stor del av den elektroniska kommunikationen idag sker på mobiltelefonen är väl knappast någon överraskning. Många känner därför att de måste tillverka en "app" för att hänga med. Vilken sorts app ska man då tillverka?
"App" är en förkortning av applikation och det är egentligen inget konstigare än program som körs på din dator. Dock förknippar de flesta personer ordet just med mobila enheter eftersom det är där som begreppet har slagit igenom och blivit vedertaget. Man kan säga att det finns två typer av appar, webbappar och nativa appar. Men vad är då skillnaden?

Nativ app

En nativ app är ett program som man laddar ner och installerar på telefonen eller läsplattan. Programmet är specialskrivet för just den enheten man använder och är därför inte plattformsoberoende. Eftersom det körs direkt i den mobila enheten så blir det väldigt snabbt. Det kan även utnyttja och jobba mot enhetens hårdvara direkt. Om man vill ha samma app till flera olika enheter måste man bygga flera olika program eftersom de jobbar mot olika typer av hårdvara. Ett program som exempelvis är skrivet mot en iPhone fungerar inte per automatik på en Android-telefon. Man måste i detta fall bygga två olika program. Därför kan det bli kostsamt att utveckla nativa appar.

Fördelar:
+ Snabb access till mobilens data och hårdvara
+ Kräver ingen internetuppkoppling om allt data finns nedladdat internt
+ Marknadsförs och blir sökbar i en "app store" vilket i vissa fall kan vara önskvärt

Nackdelar:
- Måste skriva olika appar för olika plattformar, kan bli dyr utvecklingskostnad
- Kan ta tid att få sin app godkänd och distribuerad till sina användare
- Kräver nedladdning och installation för varje uppdatering

Webbapp

En webbapp är något som körs direkt i webbläsaren. Enkelt förklarat kan man säga att det är en mobiltelefonanpassad hemsida som innehåller någon form av funktionalitet. Det räcker med att den mobila enheten har en någorlunda modern webbläsare för att webbappen ska kunna köras. Som utvecklare behöver man bara jobba med en instans av koden som funkar på alla plattformar automatiskt. Användarna behöver heller aldrig ladda ner något program eftersom alla funktioner bara körs i webbläsaren. Nackdelen är att man i de flesta fall måste ha internetuppkoppling för att kunna köra webbappen. Det finns dock vissa undantag med lösningar som kan lagras och köras lokalt.

Fördelar:
+ Plattformsoberoende
+ Ofta lägre utvecklingskostnad
+ Alla ändrigar slår igenom direkt
+ Ingen nerladdning krävs eftersom appen körs genom webbläsaren

Nackdelar:
- Internetuppkoppling krävs ibland för att kunna köra webbappen
- Kan bli något långsammare än nativa appar
- Svårare att få access till telefonens data och hårdvara pga begränsningar i webbläsaren
- Marknadsförs inte genom någon "app store" vilket för vissa kan ha betydelse

Hybrider

En hybrid i detta sammanhang är när en nativ app används som ett skal (en wrapper) runt en slags webbapp. Alltså en mix av de två ovanstående. Man startar den nativa appen på sin enhet som sedan direkt ger sig ut på internet för att läsa in sitt data som en webbapp. Fördelen med hybrider är att man får dem marknadsförda i en "app store" med ett skal som liknar en nativ app. Dessutom kan man dra nytta av webbappens fördelar.

Summering

Det man märker som trend är att fler och fler verkar gå över mer till webbappar och minska resurserna på att utveckla nativa appar och hybrider. Detta kan dels ha att göra med kostnader, men även att tekniken kring webbappar blir allt bättre och bättre i samband med att webbläsarna blir mer kraftfulla.
Skrivet av Andreas A kl. 15:53
Etiketter: app, webbapp, hybrid, mobiltelefon

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer