Sök  
Torsdag, 18 April 2013

Så skriver du för webben - del 1

Många tror att en text som fungerar bra på papper även fungerar bra på webben. Men det är ett stort missförstånd.
Så skriver du bra texter för webben
Det är viktigt att förstå att människor läser på ett helt annat sätt på nätet än i till exempel en tidning och därför måste du anpassa dina texter efter det.

Människor är lata och vi blir ännu mer lata och kräsna på webben. Utbudet är stort och vi kan enkelt klicka oss vidare till nästa webbsida om vi inte hittar det vi söker. Det är dessutom jobbigare att läsa en lång text på en skärm än på papper. Undersökningar visar att vi läser betydligt långsammare på skärm.

Men med några enkla knep kan man göra stor skillnad. Det handlar framför allt om att dina texter ska gå att skumläsa, det vill säga att det som är viktigast syns tydligt.

11 punkter att tänka på när du skriver för webben1. Skriv kort
Skriv kort och konkret med det viktigaste först. En text går nästan alltid att korta ner till hälften utan att ta bort något viktigt innehåll.

2. Skriv enkelt
Oavsett om du skriver på papper eller för webben ska du försöka skriva så enkelt som möjligt så att alla förstår. Undvik långa krångliga meningar och ord som är svåra att förstå. Förklara något komplicerat genom exempel som är lätt att känna igen sig i eller använd metaforer.

Ett annat knep är att aldrig använda förkortningar i löpande text, och att använda text för saker som procent (%) och kronor (kr).

3. Skriv korrekt
Var noga med att alltid skriva korrekt. Stava rätt, använd punkter och kommatecken på rätt sätt, och undvik för guds skull smileys ;) Använd gärna rättstavningen i ditt ordbehandlingsprogram, men tänk på att den inte klarar allt! Som till exempel sär skrivningar.

4. Ett ämne per sida
Skriv bara om ett ämne per sida - skriv aldrig om flera olika saker i en och samma text. Har du fler saker du vill berätta om dela i stället upp dem på fler undersidor. (med undantag för startsidan, se nedan).

5. Dela upp texten i stycken
Dela upp längre texter i flera korta stycken. En stor lång textmassa ser jobbig ut att läsa och skrämmer bort dina besökare. Dela i stället upp den i kortare stycken och använd mellanrubriker. Då är det lättare att få en översikt och läsaren hittar snabbt vad den söker. Tänk ”en tanke per stycke”.

6. Använd rubriker och mellanrubriker
Tydliga rubriker och mellanrubriker hjälper läsaren att snabbt hitta i din text. Tänk att rubriken ska sammanfatta vad hela texten handlar om i ett par få ord. Bra rubriker hjälper också sökmotorerna att hitta till din sida.

7. Ta bort allt som är onödigt
Fundera på vad vill säga, vad som är kärnan i ditt budskap, och håll dig till det. Skriv inte saker som inte behövs. ”Välkommen till vår hemsida!” eller ”Du var här senast klockan 12.00″ fyller ingen funktion.

8. Anpassa texten efter din målgrupp
Vilken är din målgrupp? Skriver du för en bred allmänhet eller för en väldigt specifik grupp av experter inom just ditt område? Anpassa språket efter målgruppen. Ska det vara formellt eller personligt, lätt att förstå för alla eller innehålla fackord och tekniska termer?

9. Versaler, understrykningar och färger.
SKRIK ALDRIG. Att skriva i VERSALER uppfattas som att man skriker och är något man bör undvika oavsett om du skriver på en webbsida, i ett mail eller på facebook. Vill du betona ord är det bäst att använda fetstil som gör att läsaren lätt ser dem i texten.

Betona inte ord och meningar med understrykningar. På nätet uppfattas understrykningar som länkar. Av samma anledning bör du undvika att använda olika färger på din text

10. Använd punktlistor
Punktlistor är mycket överskådligare än en lång text.

  • En snygg
  • Och stilig punktlista
  • Blir ofta läst

11. Läs igenom din text!
Avsluta alltid med att läsa igenom din text. Ta bort det som är onödigt och korta ner den ytterligare om det behövs. Se till att allt är rättstavat och att all fakta stämmer. Be gärna någon annan att läsa igenom den.

Nästa vecka fortsätter vi att skriva om hur du skriver texter för webben. Då kommer vi att ta upp hur du skriver texter till din startsida, hur du skriver nyheter och hur du skriver för sökmotorerna.

Läs även Så fixar du innehållet på din webbsida - 5 tips
Skrivet av Frida kl. 15:12
Etiketter: skriva, webb, lättläst, text,

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer