Sök  
Fredag, 17 Maj 2013

Så hittar du fria bilder till webbplatsen

Bilder är alltid bra om du ska lätta upp en text på en webbplats. Om du inte vill lägga ut en massa pengar så finns det faktiskt en hel del fria bilder som går att använda i webbprojektet.
Ifall man vill undvika alla rättighetsproblem är det naturligtvis bäst om man kan ta egna bilder, alternativt anlita en proffsfotograf som tar bilder åt en. Men det kan bli dyrt och tidskrävande i längden ifall man bara behöver några enklare bilder, illustrationer eller clipart för exempelvis ett enkelt blogginlägg. Ett annat alternativ kan vara att köpa bilder från bildbanker, men det kan också bli kostsamt i längden om du exempelvis representerar ett litet företag eller förening med tajt budget.

Bildsök i Google

Det är väldigt enkelt att hitta bilder i Googles bildsök men där kan man få problem med rättigheter eftersom sökresultatet som standard inte bara visar "fria" bilder. Man kan alltså inte bara ta vilken bild som helst där och använda helt fritt utan att först kolla upp med ägaren.

Det finns dock en möjlighet att ställa in sökfunktionen så att den bara "filtrerar" sökresultatet efter vissa användningsrättigheter. Det går att gå in under inställningar och avancerad bildsökning. Längst ner finns en inställning "användningsrättigheter". Välj då exempelvis "får användas, delas och ändras, även kommerciellt". Gör sedan en ny sökning och du får ett resultat där Google har filtrerat ut mer relevanta bilder åt dig.

Flickr

Precis som Googles bildsök så låter även den stora bildsajten Flickr dig söka bilder där man under avancerade sökinställningar kan filtrera på användningsrättigheter.

Tips på bildbanker med fria bilder

Nedan är en kort lista över andra sajter som kan vara värda ett besök ifall du letar fria bilder. Vissa kräver att du uppger fotograf eller källa, andra inte.
- Morguefile
- Image*After
- Stock.XCHNG
- Everystockphoto
- Wikimedia
- Public Domain Pictures
- Public Domain Photos
- Openphoto

Kolla var bilden används

Det finns vissa sökverktyg, exempelvis TinEye som kan kolla om en bild används på andra sajter. Man kan säga att det är som en slags bildsök baklänges.

Naturligtvis finns inte alla bilder registrerade i deras index men det kan alltid vara värt att testa sökfunktionen på exempelvis en fri bild för att kolla hur populär den är och var den används. Om den används på allt för många ställen blir det kanske inte så unikt om du använder den. Ett annat användningsområde är att se om någon har snott just din bild som du själv har tagit.

Slutligen, kolla alltid bildens licens innan användning.

Skrivet av Andreas A kl. 09:36

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer