Sök  
Torsdag, 27 Juni 2013

8 tips för att ta bättre foton till din hemsida

Tilltalande bilder av bra kvalité är viktigt för intrycket av din webbplats. Att köpa bilder eller att anlita en fotograf kan vara ett alternativ, men med några enkla knep kan du själv fota bra bilder till din webbplats!
Det räcker med en vanlig digitalkamera eller till och med en mobiltelefon om ljusförhållandena är bra.

Nedan följer några tips för att ta bättre foton till din hemsida.

1. Placering av bilden på webbsidan
Tänk ut redan innan du fotar var på webbsidan du ska ha bilden. Passar den bäst i stående eller liggande format? Generellt fungerar liggande format bättre på webben men det beror helt på vart du ska ha bilden och hur layouten på din webbsida ser ut.

2. En bild – ett motiv
Bestäm dig för vilket motiv du ska fota, tänk att en bild ska innehålla en sak. Försök undvika onödiga saker i bilden som stör. Tänk dig att du vill fota en bild som symboliserar fika och du har bordet i bilden nedan framför dig. Med en bild på hela bordet är det svårt att veta vad som är viktigt i bilden och den får ett lite rörigt intryck. Välj i stället ut en sak att fota, till exempel kakorna.


En bild som innehåller många olika saker blir ofta lite rörig


Ingen tvekan om vad den här bilden föreställer!

3. Bakgrunden är viktig
När du har hittat ett fint motiv du vill fota, tänk också på bakgrunden! Oftast finns fula störande föremål i bakgrunden som man inte tänker på. Flytta på dem så får det du fotar mer fokus och bilden blir bättre.

Prova att flytta runt det du ska fota. En tallrik med mat kanske ser bättre ut om du ställer den på en byrå eller på golvet än på matbordet? Den som ser bilden vet ju inte vart tallriken står ändå.

Ett knep för att få produktbilder att se proffsiga ut är att fota dem mot vit bakgrund. Vitt papper funkar bra. Ett lakan funkar mindre bra, små små veck och skuggor som du inte tänker på förstoras och syns mycket mer på fotot än i verkligheten.

4. Ljuset
Tänk på ljuset när du fotar. Bäst att fota är i dagsljus, försök därför att fota på dagen om du kan. Är det mörkt, försök få ett bra ljus med lampor, prova att fota i olika lampljus för att se vad som fungerar bäst, vissa lampor kan ge en konstig färgton på dina bilder. Undvik att använda blixt i så stor utsträckning som möjligt då det är väldigt svårt att få bra bilder med blixt. Om du fotar en solig dag, undvik att halva bilden ligger i skugga, fota antingen helt i solljus eller helt i skuggan.

5. Testa olika vinklar
Testa att fota från olika vinklar, gå ner på marken, fota underifrån, ovanifrån, zooma in detaljer. Det gör fotot mer intressant än något som bara är fotat rakt framifrån.

6. Komposition och gyllene snittet
Komposition innebär hur en bild är sammansatt (komponerad) av olika delar, till exempel fält med olika färger, linjer, punkter och föremål mot en bakgrund.

Ett bra verktyg att använda är gyllene snittet. Förenklat kan man säga att gyllene snittet är ett matematiskt uträknat förhållande mellan längd och bredd som visat sig vara harmoniskt och tilltalande att titta på. Mer om gyllene snittet kan du läsa här.

I praktiken kan du använda gyllene snittet genom att dela in din bild i tredjedelar med två vertikala och två horisontella linjer, som hjälper dig hur du ska disponera bilden. Till exempel kan man placera horisonten längst en av linjerna så att en tredjedel av bilden består av himmel, och två tredjedelar land eller hav. Man kan också placera objekt som ska vara i fokus längst någon av linjerna eller precis i korset mellan två linjer, som i bilden nedan.

Bild-komposition enligt gyllene snittet
En bild komponerad enligt gyllene snittet, horisonten löper längst den nedre linjen, och båten är placerad i det nedre högra korset.

En annan sak att tänka på när du komponerar din bild är att ögat gärna följer linjer. En bild med en linje som börjar i ena hörnet och löper genom hela bilden blir intressant för ögat att titta på. Som till exempel bilden med vägen nedan.


Ögat följer gärna linjer i bilder. Även i den här bilden är horisonten placerad enligt gyllene snittet.

7. Redigera dina foton
Nästan alla foton du ser i media är redigerade. Ta för vana att alltid justera dina foton i ett bildredigeringsprogram innan du använder dem på din webbsida. Det räcker med några enkla små saker. Beskär din bild och ta bort onödiga saker som inte behöver vara med. Vid porträttbilder se till att det inte är för mycket luft ovanför huvudet. Ibland kan det till och med bli finare att kapa huvudet litegrann. Att göra bilden något ljusare, öka kontrasten eller lägga på lite mer skärpa ger också stor effekt. Använd inte för mycket effekter bara så att bilden ser onaturlig ut.

Tre bra gratis-program för att redigera foton är GIMP, PhotoScape och Pixlr.


Ett foto före och efter redigering. Bilden har beskurits, fått ökad konstrast och en aning mera skärpa.

8. Ta många bilder
Ta många foton av samma motiv så kan du välja senare vilken bild som passar bäst. Ta till exempel tio foton av ditt motiv. Öppna bilderna i datorn och välj ut de tre bästa. Redigera dessa bilder, beskär dem och öka ev. ljus och kontrast. Jämför nu dina tre bilder igen och välj ut den bästa.

Det här kan verka lite omständigt, men det gör också att du lär dig se vad som fungerar och inte fungerar i en bild och kommer leda till att du tar bättre bilder framöver.

Till sist, ta massor av bilder, öva, öva, öva! Och var inte rädd för att göra fel, prova allt du kan komma på och ha kul!

Läs även våra tidigare blogginlägg:
Så hittar du fria bilder till webbplatsen
Bästa filformaten för bilder på webben
Skrivet av Frida kl. 13:05

Dela inlägget med andra:
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer