Sök  

Webbapp

Begreppet "app" dök upp på bred front i samband med smartphonens intåg i samhället. App är egentligen en förkortning av ordet "applikation" och har använts långt tidigare som benämning för körbara program på en dator.

En "webbapp" är till skillnad från en vanlig lokalt installerad app, en "nativ app", inte en applikation som körs direkt lokalt på mobiltelefonen utan en lösning man når via mobiltelefonens inbyggda webbläsare. Här hämtas all information hem från Internet.

Begreppet "webbapp" är något luddigt, men man kan säga att det egentligen är en mobilanpassad webbplats som har någon form av funktionalitet så att den liknar en nativ app.

Fördelar med en webbapp

De största fördelarna med en webbapp är att den är plattformsoberoende och snabbt går att ändra. Oavsett mobiltelefon så kan den anropas direkt via telefonens webbläsare. Som utvecklare behöver man inte göra flera olika versioner för olika plattformar. Till skillnad från en nativ app så laddar man inte hem den heller vilket gör uppdateringar smidigare.

Nackdelar med en webbapp

Nackdelar är att webbappen i vissa förhållanden kan vara något långsam jämfört med en nativ app. Sedan går det inte att dra nytta av telefonens alla egenskaper och programmera skräddarsydda funktioner. Allt styrs av telefonens webbläsare och den sätter begränsningarna.

Hybrider

Många appar idag är hybrider, en blandning av en nativ app och en webbapp. Man lägger ett skal och ramverk som är en nativ app, sedan hämtas data in likt en webbapp.

Stöd för webbappar i CMS

Viaducts publiceringsverktyg Readyonet har stöd för mobil anpassning av webbplatsen vilket gör att man kan få den att fungera som en webbapp.